Το πιπεράκι, κάθε μέρα σου κρατάει συντροφιά!

Τα ήθη και έθιμα ανά την Ελλάδα για τη γιορτή του 15αυγουστου

Τα ήθη και έθιμα ανά την Ελλάδα για τη γιορτή του 15αυγουστου

Στις 15 Αυγούστου είναι μια από τις μεγαλύτερες γιορτές της εκκλησίας μας και η μεγαλύτερη Θεομητορική γιορτή του ορθοδόξου εορτολογίου. Στη χώρα μας γιορτάζεται με κατανυκτικές λειτουργίες και πανηγύρια,

ενώ πολλά έθιμα και παραδόσεις αναβιώνουν σε κάθε γωνιά της Ελλάδας. Μάλιστα πολλά μοναστήρια και εκκλησίες κατακλύζονται από χιλιάδες πιστούς, οι οποίοι συμμετέχουν με βαθιά συγκίνηση στις εκδηλώσεις που τιμούν την χάρη Της Παναγίας.

Δείτε παρακάτω μερικά από τα πιο εντυπωσιακά έθιμα που έχουμε στην Ελλάδα ανήμερα της Παναγίας:

Κεφαλλονιά: Τα φιδάκια της Παναγίας

Κάθε χρόνο, στις 15 Αυγούστου το νησί της Κεφαλονιάς επισκέπτονται χάρη στη γιορτή της Παναγίας όχι μόνο δεκάδες πιστοί αλλά και δεκάδες φίδια προκειμένου να ασπαστούν την Παναγία τη Φιδούσσα. Η μικρή Ιερά Μονή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, βρίσκεται στο χωριό Μαρκόπουλο της νότιας Κεφαλονιάς και πλέον είναι γνωστή σε όλον τον κόσμο λόγω του ανεξήγητου θαύματος που λαμβάνει χώρα κάθε χρόνο από τις 6 ως τις 15 Αυγούστου στο συγκεκριμένο σημείο. Συγκεκριμένα Κάθε χρόνο, μικρά γκρίζα φιδάκια, με το μήκος τους να μην ξεπερνά το ένα μέτρο, κάνουν την εμφάνιση τους μέσα στην εκκλησία και πάνω στην εικόνα της Παναγιάς. Το δέρμα τους είναι βελούδινο ενώ στο κεφάλι και στην άκρη της γλώσσας τους, σχηματίζεται το σύμβολο του σταυρού.

Μάλιστα το γεγονός συνοδεύει και ένας τοπικός θρύλος σύμφωνα με τον οποίο τα φίδια έκαναν την εμφάνιση τους για πρώτη φορά πριν από 470 χρόνια, όταν τα πειρατικά πλοία προσάραξαν στο νησί με τους πειρατές αν αποβιβάζονται στο νησί και να κατευθύνονται προς τη Μονή για να τη λαφυραγωγήσουν. Τότε, οι μοναχές προσευχήθηκαν στην Παναγία για να τις προστατέψει αυτές και τη Μόνη από τους βαρβάρους.

Η μια αφήγηση του θρύλου αναφέρει ότι η Παναγία κύκλωσε με φίδια τη Μονή έτσι ώστε να μη φτάσουν οι πειρατές την εκκλησία. Η δεύτερη αφήγηση αναφέρει ότι η Παναγία θέλοντας να προστατεύσει τις μοναχές μετέτρεψε τις μοναχές σε φίδια και για το λόγο αυτό επισκέπτονται ανά τους αιώνες τη Μονή κάθε 15αύγουστο.

Από τότε και κάθε χρόνο εμφανίζονται φίδια, έξω από την εκκλησία αλλά και στο εσωτερικό της, κρέμονται από τις εικόνες, τις καντήλες και τα στασίδια, χωρίς να επιτίθενται στους πιστούς.

Παλαιόπυργος Πωγωνίου: Τα “ντολιά”

Στον Παλαιόπυργο Πωγωνίου μετά το μεσημεριανό φαγητό που προσφέρεται στο προαύλιο της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, ακολουθούν τα “ντολιά”, ή αλλιώς οι εντολές. Κάποιος από τους γηραιότερους κατοίκους του χωριού ορίζεται “ντολής πασάς” και αφού πάρει ένα ποτήρι με κρασί, το τσουγκρίζει με έναν παρευρισκόμενο.

Σύμφωνα με το έθιμο πρέπει να πιει τρία ποτήρια κρασί ή τρεις γουλιές και κάθε φορά που πίνει πρέπει να κάνει μια αφιέρωση σε τρία διαφορετικά άτομα, με τη συνοδεία της ζωντανής μουσικής. Αμέσως μετά οι υπόλοιποι με τη σειρά που ορίζει ο “ντολή πασάς” θα αφιερώσουν τις ευχές τους σε όποιο πρόσωπο επιθυμούν, πάντα υπό τους ήχους ενός τραγουδιού.

Σκοπός του εθίμου είναι να συμφιλιωθούν τυχόν παρεξηγήσεις μεταξύ των χωριανών και να είναι όλοι αγαπημένοι. Το βράδυ ακολουθεί παραδοσιακό πανηγύρι με τοπικές ενδυμασίες και Πωγωνήσιους χορούς, που κρατούν μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες.

Νίσυρος: Οι Εννιαμερίτισσες

Το Νιάμερο της Παναγιάς γιορτάζεται στη Νίσυρο από τις 6 Αυγούστου. Πρωταγωνίστριες του εθίμου είναι οι μαυροντυμένες Εννιαμερίτισσες γυναίκες. Οι γυναίκες αυτές για εννέα μέρες μένουν στο μοναστήρι της Παναγίας της Σπηλιανής, ακολουθούν ένα αυστηρό πρόγραμμα νηστείας και κάθε μέρα κάνουν 300 μετάνοιες. Παράλληλα, είναι υπεύθυνες για την καθαριότητα του χώρου και ων ιερών σκευών.

Ανήμερα της Παναγίας οι Εννιαμερίτισσες κρατώντας δίσκους με κόλλυβα προπορεύονται της πομπής της λιτάνευσης της εικόνας από τους ιερείς, οι οποίοι την οδηγούν στο χωριό για να ευλογήσει το πανηγύρι. Οι γυναίκες αποσύρονται μόνο όταν ξεκινήσει το γλέντι με τον τοπικό χορό της “κούπας”.

Πάρος: Καΐκια με αναμμένα δαδιά
Ο ναός της Εκαντονταπυλιανής στην Παροικιά της Πάρου αποτελεί μια από τις πιο εντυπωσιακές εκκλησίες του Αιγαίου. Σύμφωνα με την παράδοση ο ναός χτίστηκε μετά από ένα τάμα που έκανε η Αγία Ελένη και σήμερα η εκκλησία αποτελεί έναν από τους αρχαιότερους και πιο καλοδιατηρημένους ναούς. Στη γιορτή της Παναγίας πλήθος πιστών καταφθάνει για να προσκυνήσει την εικόνα του 17ου αιώνα, αλλά και να συμμετάσχει στις εορταστικές εκδηλώσεις. Το εντυπωσιακό στοιχείο των εορτασμών αυτών έρχεται από τη θάλασσα που δεκάδες καΐκια καταφθάνουν στο λιμάνι της Νάουσας με τους πιστούς μέσα σε αυτά να κρατούν αναμμένα δαδιά. Το φαντασμαγορικό θέαμα κορυφώνεται με νησιώτικους χορούς και γλέντι μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες.

Κουφονήσια: Αγώνας με τα καΐκια
Με μοναδικό τρόπο τιμούν την γιορτή της Παναγίας στο εκκλησάκι της στο Κάτω Κουφονήσι οι ντόπιοι και οι επισκέπτες του νησιού. Μετά τη λειτουργία και την προσφορά φαγητού από τους κατοίκους πραγματοποιείται παραδοσιακά ένας ιδιότυπος αγώνας δρόμου, με τα καΐκια που μεταφέρουν τον κόσμο στο Πάνω Κουφονήσι να προσπαθούν να περάσουν το ένα το άλλο.

Επιστρέφοντας το γλέντι ξεκινά στα μαγαζιά του νησιού με τη μουσική, τα θαλασσινά εδέσματα και το κρασί να κρατούν το κόσμο εκεί μέχρι το πρωί.

Last modified on 15/08/2018

Share this article

About Author

Piperaki.gr

Το πιπεράκι είναι ενημερωτικό site με ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο. Σκοπό έχει την ψυχαγωγία γιαυτό ενημερώνεται καθημερινά προσφέροντας έγκυρη και γρήγορη ενημέρωση στους αναγνώστες του.

Email: contact@piperaki.gr