Το πιπεράκι, κάθε μέρα σου κρατάει συντροφιά!

Κατηγορούν το Ιράν για τις επιθέσεις στον Περσικό Κόλπο

Κατηγορούν το Ιράν για τις επιθέσεις στον Περσικό Κόλπο

Ιρανικό «δάκτυλο» βλέπουν οι ΗΠΑ πίσω από τις χθεσινές εκρήξεις σε supertankers στον Περσικό Κόλπο.Σε βίντεο που έδωσαν στη δημοσιότητα οι ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ, φέρονται να απεικονίζονται στελέχη των Φρουρών της Επανάστασης,

επίλεκτου σώματος των ενόπλων δυνάμεων του Ιράν, καθώς προσεγγίζουν το ένα από τα δύο δεξαμενόπλοια, και κατόπιν να αφαιρούν μια μαγνητική νάρκη που δεν είχε εκραγεί από το πλευρό του κύτους του τάνκερ.

Παράλληλα δημοσιεύτηκε και μια φωτογραφία που εικονίζει τη νάρκη πάνω στο πλοίο πριν απομακρυνθεί.

«Στις 16.10 τοπική ώρα ένα περιπολικό πλοίο κλάσης Γκαστί του σώματος των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης προσέγγισε το M/T Kokuka Courageous και παρατηρήθηκε και βιντεοσκοπήθηκε καθώς απομάκρυνε μια μαγνητική νάρκη που δεν είχε εκραγεί» ανέφερε ο πλοίαρχος του αμερικανικού ΠΝ Μπιλ Έρμπαν σε ανακοίνωσή του, την οποία διένειμε ηλεκτρονικά, προσθέτοντας «το βίντεο επισυνάπτεται».

Στην ύπαρξη αυτού του βίντεο αναφέρθηκε λίγες ώρες νωρίτερα Αμερικανός αξιωματούχος στο Reuters.
Χθες σήμανε διεθνής συναγερμός έπειτα από εκρήξεις που σημειώθηκαν σε δύο δεξαμενόπλοια νορβηγικών και ιαπωνικών συμφερόντων, τα οποία τελικά τυλίχθηκαν στις φλόγες.

Από τα Στενά του Ορμούζ διακινείται το ένα τρίτο της παγκόσμιας παραγωγής του αργού πετρελαίου καθώς και ένας σημαντικότατος όγκος πετρελαϊκών παραγώγων. Ως εκ τούτου, οποιαδήποτε ανωμαλία παρουσιαστεί ως προς την ασφαλή διέλευση των δεξαμενόπλοιων αποτελεί άμεση απειλή και μεταφράζεται αμέσως σε νευρικότητα στις διεθνείς τιμές του «μαύρου χρυσού». Η κρίση αυτή αποτυπώθηκε έντονα στην αγορά πετρελαίου με εκτίναξη των τιμών ανά βαρέλι κατά 3,5%.

Αμερικανοί αξιωματούχοι, που μίλησαν σε μια μικρή ομάδα δημοσιογράφων, είπαν ότι οι ΗΠΑ θέλουν να διασφαλίσουν την ελεύθερη ναυσιπλοΐα στα Στενά του Ορμούζ, αλλά και ότι δεν θα διαταραχθεί το διεθνές εμπόριοΑντίθετα πάντως, σήμερα το πρωί στις ασιατικές αγορές καταγράφηκε μικρή μείωση στην τιμή του πετρελαίου διεθνούς προέλευσης τύπου Brent κατά 17 σεντς ή 0,3% το βαρέλι. Οι τιμές του αμερικανικού αργού πετρελαίου μειώνονταν επίσης κατά 39 σεντς ή 0,8%, στα 51,89 δολάρια το βαρέλι.

Η ήπια αυτή μεταβολή θα μπορούσε να μεταφραστεί ως μία ένδειξη πως οι επενδυτές τηρούν στάση αναμονής για τις αντιδράσεις εκ μέρους του Ιράν και των ΗΠΑ έπειτα και από τη δημοσιοποίηση του βίντεο που φέρεται να εμπλέκει τους Φρουρούς της Επανάστασης στην επίθεση.

Εξωτερικοί παρατηρητές, πάντως, αφήνουν όλα τα ενδεχόμενα ανοικτά, κάνοντας λόγο για ένα «ψυχροπολεμικό τοπίο», με τις ΗΠΑ να στέλνουν στον Περσικό Κόλπο ήδη το αντιτορπιλικό USS Mason έπειτα και από τις χθεσινές εξελίξεις, με στόχο την παροχή ενός πλέγματος ασφάλειας στη συγκεκριμένη περιοχή, σύμφωνα με επίσημες δηλώσεις.

Αμερικανοί αξιωματούχοι, που μίλησαν σε μια μικρή ομάδα δημοσιογράφων, είπαν ότι οι ΗΠΑ θέλουν να διασφαλίσουν την ελεύθερη ναυσιπλοΐα στα Στενά του Ορμούζ, αλλά και ότι δεν θα διαταραχθεί το διεθνές εμπόριο.

Τι λέει το Ιράν

Το Ιράν επανέλαβε σήμερα ότι αυτό έχει την ευθύνη για την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας στο Στενό του Ορμούζ, μετέδωσε η ιρανική κρατική ραδιοφωνία, προσθέτοντας πως οι κατηγορίες εις βάρος της Τεχεράνης για τις επιθέσεις εναντίον δύο δεξαμενόπλοιων στον Κόλπο του Ομάν προκαλούν πολύ έντονη ανησυχία.

«Είμαστε αρμόδιοι για τη διατήρηση της ασφάλειας στο Στενό και διασώσαμε τα πληρώματα των δεξαμενόπλοιων που δέχθηκαν επίθεση μέσα στο συντομότερο δυνατό χρονικό διάστημα (...). Οι κατηγορίες του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ (Μάικ) Πομπέο εναντίον του Ιράν προκαλούν έντονη ανησυχία» επεσήμανε ο εκπρόσωπος της ιρανικής διπλωματίας Αμπάς Μουσαβί, κατά την πηγή αυτή.
Οι ΗΠΑ στέλνουν δυνάμεις

Οι ΗΠΑ δεν επιδιώκουν να εμπλακούν σε νέα ένοπλη σύρραξη στη Μέση Ανατολή, αλλά θα υπερασπίσουν τα συμφέροντά τους, συμπεριλαμβανομένης της ελευθερίας της ναυσιπλοΐας, διεμήνυσαν οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις, ενώ ταυτόχρονα γνωστοποίησαν ότι διατάχθηκε αντιτορπιλικό να πλεύσει προς το σημείο όπου διαπράχθηκε επίθεση εναντίον δύο δεξαμενόπλοιων στον Κόλπο του Ομάν.

Το μικτό διοικητήριο που είναι αρμόδιο για την περιοχή της Μέσης Ανατολής (USCENTCOM) ανέφερε σε ανακοίνωσή του ότι το αντιτορπιλικό USS Mason ήδη πλέει προς το σημείο όπου διαπράχθηκαν οι επιθέσεις στον Κόλπο του Ομάν. Ήδη, το αντιτορπιλικό USS Bainbridge βρίσκεται σε στενή επαφή με το δεξαμενόπλοιο M/V Kokuka Courageous, που έχει υποστεί ζημιά, και δεν πρόκειται να ανεχθεί καμία απόπειρα επέμβασης, προστίθεται στην ανακοίνωση.

Σαουδική Αραβία: Το Ιράν πίσω από τις επιθέσεις στα δεξαμενόπλοια

Στο μεταξύ, η Σαουδική Αραβία δήλωσε πως συμφωνεί με τις ΗΠΑ ότι το Ιράν βρισκόταν πίσω από τις επιθέσεις εναντίον δύο δεξαμενόπλοιων στον Κόλπο του Ομάν.

«Δεν έχουμε κανέναν λόγο να διαφωνήσουμε με τον υπουργό Εξωτερικών» των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο, δήλωσε ο Σαουδάραβας υφυπουργός Εξωτερικών Άντελ αλ Τζουμπέιρ στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN. «Το Ιράν έχει ιστορικό τέτοιων ενεργειών» πρόσθεσε.

Αντιδράσεις υπήρξαν και από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

«Οι επιθέσεις εναντίον δεξαμενόπλοιων στον Κόλπο του Ομάν και σε ένα αεροδρόμιο της Σαουδικής Αραβίας αποτελούν μια μείζονα και επικίνδυνη κλιμάκωση», η οποία απαιτεί η διεθνής κοινότητα να σπεύσει να περιφρουρήσει την περιφερειακή σταθερότητα και ασφάλεια, υποστήριξε ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων Ανουάρ Γκάργκας.

Χρειάζεται «σοφία» και να αναληφθεί «από κοινού η ευθύνη» προκειμένου να «προληφθεί η περαιτέρω κλιμάκωση», πρόσθεσε ο επικεφαλής της διπλωματίας των ΗΑΕ.

Last modified on 14/06/2019

Share this article

About Author

Piperaki.gr

Το πιπεράκι είναι ενημερωτικό site με ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο. Σκοπό έχει την ψυχαγωγία γιαυτό ενημερώνεται καθημερινά προσφέροντας έγκυρη και γρήγορη ενημέρωση στους αναγνώστες του.

Email: contact@piperaki.gr