Το πιπεράκι, κάθε μέρα σου κρατάει συντροφιά!

Τι είναι η πρεσβυωπία

Τι είναι η πρεσβυωπία

Η πρεσβυωπία είναι αποτέλεσμα της φυσικής διαδικασίας της γήρανσης και αποτελεί τη σταδιακή απώλεια αυτής ακριβώς της ικανότητας των ματιών, δηλαδή να εστιάζουν ευκρινώς σε αντικείμενα που βρίσκονται σε κοντινή απόσταση.

Γίνεται συνήθως αντιληπτή σε ηλικία μετά τα 40 και εξελίσσεται προοδευτικά μέχρι την ολοκλήρωσή της σε ηλικία περίπου 65 ετών.

Το φαινόμενο αυτό θεωρείται ότι προέρχεται από τη σταδιακή σκλήρυνση του φυσικού κρυσταλλοειδούς φακού μέσα στο μάτι, η οποία επέρχεται καθώς μεγαλώνουμε. Καθώς ο φακός γίνεται λιγότερο ελαστικός, δεν μπορεί πια να αλλάζει σχήμα έτσι ώστε να εστιάζει σε κοντινά αντικείμενα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα οι εικόνες να εστιάζονται πίσω από τον αμφιβληστροειδή, παράγοντας κακής ποιότητας όραση σε κοντινά αντικείμενα, χωρίς να επηρεάζεται η μακρινή όραση.

Ποια είναι τα συμπτώματα της πρεσβυωπίας

Η πρεσβυωπία εξελίσσεται σταδιακά. Τα πρώτα συμπτώματα συνήθως εμφανίζονται μετά τα 40, με διαφορετικό τρόπο σε κάθε άνθρωπο, και συχνά περιλαμβάνουν:

Τάση να κρατάτε οτιδήποτε θέλετε να διαβάσετε πιο μακριά απ’ ότι συνήθως
Θολή όραση στη φυσιολογική απόσταση διαβάσματος
Κούραση των ματιών ή πονοκέφαλο έπειτα από διάβασμα ή εργασία σε κοντινή απόσταση
Δυσκολία να διαβάσετε μικρά γράμματα
Δυσκολία να βλέπετε αντικείμενα σε κοντινή απόσταση από εσάς
Εάν είστε κουρασμένοι ή σε περιβάλλον με χαμηλό φωτισμό, μπορεί να παρατηρήσετε ότι τα συμπτώματα αυτά γίνονται ακόμη πιο έντονα.
Αντιμετώπιση πρεσβυωπίας

Η πρεσβυωπία μπορεί να αντιμετωπιστεί με τη χρήση γυαλιών οράσεως, φακών επαφής και χειρουργικά. Πιο συγκεκριμένα, η διόρθωση της πρεσβυωπίας γίνεται:

Με πρεσβυωπικά γυαλιά όρασης (κοντινής απόστασης, διπλοεστιακά, τριπλοεστιακά, προοδευτικού φακού)
Με μονοεστιακούς φακούς επαφής όπου στο ένα μάτι διορθώνεται η μακρινή όραση και στο άλλο η κοντινή (Monovision). Σε αυτήν την περίπτωση ο εγκέφαλος χρειάζεται εκπαίδευση για να προσαρμοστεί σε αυτόν τον τρόπο όρασης.
Με πολυεστιακούς φακούς επαφής
Με διαθλαστική επέμβαση με λέιζερ όπου με το ένα μάτι έχουμε μακρινή όραση και με το άλλο κοντινή (Monovision)
Με χειρουργική επέμβαση όπου ο φυσικός κρυσταλλοειδής φακός αντικαθίσταται εμφυτεύοντας έναν τεχνητό ενδοφθάλμιο φακό διόρθωσης της πρεσβυωπίας. Αυτό το είδος της επέμβασης γίνεται είτε σε ασθενείς οι οποίοι έχουν καταρράκτη, οπότε αφαιρείται ο καταρρακτικός φακός και αντικαθίσταται με ενδοφακό διόρθωσης της πρεσβυωπίας, είτε σε ενήλικες ασθενείς με καθαρό φακό και πρεσβυωπία οι οποίοι επιθυμούν κοντινή, ενδιάμεση και μακρινή όραση με αυξημένη ανεξαρτησία από τα γυαλιά.

Πηγή:zougla.gr

Last modified on 14/10/2019

Share this article

About Author

Piperaki.gr

Το πιπεράκι είναι ενημερωτικό site με ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο. Σκοπό έχει την ψυχαγωγία γιαυτό ενημερώνεται καθημερινά προσφέροντας έγκυρη και γρήγορη ενημέρωση στους αναγνώστες του.

Email: contact@piperaki.gr