Το πιπεράκι, κάθε μέρα σου κρατάει συντροφιά!

ΗΠΑ: Το πλάσμα του αίματος ιαθέντων ασθενών της νόσου στη μάχη κατά του κορωνοϊού

ΗΠΑ: Το πλάσμα του αίματος ιαθέντων ασθενών της νόσου στη μάχη κατά του κορωνοϊού

Βγήκε θεραπευμένη από την καραντίνα και τώρα ανυπομονεί να διαθέσει τα πολύτιμα αντισώματά της στους ερευνητές για να βοηθήσει στην ανακάλυψη θεραπείας για την πανδημία.

 

Στις 13 Μαρτίου, η 45χρονη Νεοϋορκέζα Νταϊάνα Μπέρεντ ξύπνησε με πυρετό 38,9° και βάρος στο στήθος. Ήταν ένας από τους πρώτους κατοίκους του Λονγκ Άιλαντ που διαγνώσθηκαν θετικοί στον κορωνοϊό.

Αυτή την εβδομάδα έγινε η πρώτη θεραπευμένη του ιού στην πολιτεία της η οποία περνά το τεστ που θα δείξει αν το αίμα της περιέχει επαρκή αντισώματα ώστε να συμβάλει στις έρευνες για τη δοκιμή θεραπείας για την ασθένεια που έχει σκοτώσει τουλάχιστον 53.000 ανθρώπους στον κόσμο.

Το πλάσμα των ιαθέντων, το συστατικό του αίματος όπου συγκεντρώνονται τα αντισώματα μετά από ασθένεια, έχει αποδειχθεί αποτελεσματικό σε έρευνες μικρής κλίμακας κατά άλλων λοιμωδών νόσων, όπως ο Έμπολα και ο Sars.

Ο αμερικανικός Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων έχει δώσει το πράσινο φως για τη δοκιμή τέτοιων θεραπειών για την Covid-19, που έχει ήδη προσβάλει 245.000 άτομα στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Οι δοκιμές που βρίσκονται σε εξέλιξη ωστόσο δεν έχουν ως στόχο να καταλήξουν σε μία θαυματουργή λύση, προειδοποιεί ο Bruce Sachias, ιατρικός υπεύθυνος του Κέντρου Αιμοληψίας της Νέας Υόρκης, που είναι επιφορτισμένο με τη λήψη, δοκιμή και διανομή των δωρεών πλάσματος στην πόλη.

«Πρέπει να έχουμε στον νου μας ότι βρισκόμαστε ακόμη σε άγνωστο έδαφος» λέει.

Οι Eldad Hod και Steven Spitalnik, ειδικοί στη μετάγγιση αίματος στο νοσοκομείο Irving του Πανεπιστημίου Columbia, επισημαίνουν επίσης το μέγεθος της αβεβαιότητας.

Πιστεύουν ότι «σε διάστημα 7 έως 14 ημερών μετά την έναρξη της μόλυνσης, οι άνθρωποι αναπτύσσουν ανοσοαντίδραση και καταλήγουν να αναπτύξουν μεγάλες ποσότητες αντισωμάτων. Αλλά δεν είναι γνωστό πότε σημειώνεται η κορύφωση της παραγωγής αντισωμάτων» εξηγεί ο δρ. Spitalnik.

Ορισμένα δεδομένα δείχνουν ότι η κορύφωση έρχεται περίπου 28 ημέρες μετά τη μόλυνση και ελπίζει ότι οι έρευνές τους θα δώσουν μία πιο ακριβή εικόνα.

«Κάθε δωρεά πλάσματος μπορεί εν δυνάμει να σώσει τρεις ή τέσσερις ζωές» λέει ο δρ. Hod.

Στόχος αυτή τη στιγμή είναι η συγκέντρωση αρκετής ποσότητας πλάσματος ώστε οι ερευνητές να έχουν τη δυνατότητα να προχωρήσουν σε επίσημες έρευνες με ομάδες ασθενών-μαρτύρων που θα λάβουν πλάσμα.

Το πρώτο πλάσμα θα προορίζεται πάντως για ασθενείς που δεν έχουν περιληφθεί στην έρευνα, αλλά για τους οποίους οι άλλες θεραπείες έχουν αποτύχει, εξηγεί ο Eldad Hod.

Οι ερευνητές θέλουν στη συνέχεια να δοκιμάσουν τη μέθοδο σε υπό νοσηλεία ασθενείς και ως προληπτική αγωγή σε ευάλωτα περιβάλλοντα, όπως οι οίκοι ευγηρίας.

Υπό κανονικές συνθήκες, θα προχωρούσαν σε πολύ ελεγχόμενες κλινικές δοκιμές, μακροχρόνιες, αλλά με ασφαλέστερα αποτελέσματα. «Όμως βρισκόμαστε σε κρίση» εξηγεί ο Steven Spitalnik.

Εξαιρετική ευκαιρία

Η ίδια η Νταϊάν Μπένετ ελπίζει ότι η διαδικασία θα σώσει ζωές.

«Μπορούμε να γίνουμε σούπερ ήρωες. Ζούμε σε πρωτόγνωρους καιρούς, όπου τα πάντα είναι άγνωστα, αλλά εμείς, οι επιζήσαντες, μπορούμε να βοηθήσουμε. Μπορούμε να γίνουμε οι άνθρωποι που τρέχουν προς τη φωτιά με τη στολή προστασίας που έχει κατασκευάσει ο οργανισμός μας».

Οι αναλύσεις θα δείξουν αν έχει αρκετά αντισώματα για να δωρίσει το πλάσμα της και αν δεν υπάρχει πια κανένα ίχνος του ιού στο αίμα της, που είναι και ο αναγκαίος όρος για να χρησιμοποιηθεί το πλάσμα στις έρευνες.

Έχει δημιουργήσει στο Facebook ομάδα, το «Survivor Corps», που περιλαμβάνει ήδη 17.000 μέλη, για να κινητοποιήσει τους επιζήσαντες της επιδημίας που είναι έτοιμοι να μοιρασθούν τα αντισώματά τους.

Εκατοντάδες ιαθέντες έχουν προσφέρει τη βοήθειά τους στη Νέα Υόρκη, το επίκεντρο της επιδημίας στις Ηνωμένες Πολιτείες.

«Η επιστήμη θα νικήσει»

Εάν η διαδικασία αποδειχθεί αποτελεσματική, αντίστοιχοι μηχανισμοί λήψης πλάσματος θα δημιουργηθούν από τα κέντρα μετάγγισης αίματος, εξηγεί ο δρ. Sachias.

Νοσοκομείο του Χιούστον έχει ήδη δοκιμάσει τη μετάγγιση πλάσματος από αποθεραπευμένο ασθενή σε ασθενή που βρίσκεται σε σοβαρή κατάσταση, αλλά είναι πολύ νωρίς για να γίνει γνωστό το αποτέλεσμα.

Καθώς αρχίζουν οι έρευνες για το πλάσμα, ο δρ. Hod λέει ότι αυτή η πανδημία έχει και τις θετικές της πλευρές, αφού ενίσχυσε τη συνεργασία ανάμεσα σε ερευνητές από ολόκληρο τον κόσμο, οι οποίοι δεν είχαν ποτέ ανοιχτά μοιρασθεί τα στοιχεία τους.

«Πολλοί στην επιστημονική κοινότητα προσπαθούν να βάλουν στην άκρη το εγώ τους και να συνεργαστούν για το κοινό καλό. Πιστεύω ότι στο τέλος θα νικήσει η επιστήμη».

Πηγή:zougla.gr

Last modified on 03/04/2020

Share this article

About Author

Piperaki.gr

Το πιπεράκι είναι ενημερωτικό site με ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο. Σκοπό έχει την ψυχαγωγία γιαυτό ενημερώνεται καθημερινά προσφέροντας έγκυρη και γρήγορη ενημέρωση στους αναγνώστες του.

Email: contact@piperaki.gr