Το πιπεράκι, κάθε μέρα σου κρατάει συντροφιά!

Οι μέδουσες επέστρεψαν: Αυξημένος αριθμός σε παραλίες της Βόρειας Ελλάδας

Οι μέδουσες επέστρεψαν: Αυξημένος αριθμός σε παραλίες της Βόρειας Ελλάδας

Αύξηση παρουσιάζει ο πληθυσμός των μεδουσών, από τις πρώτες ημέρες του καλοκαιριού, σε αρκετές παραλίες της Βορείου Ελλάδος. Το είδος της μέδουσας που παρατήρησαν στις ακτές οι λουόμενοι

στη διάρκεια του τριημέρου του Αγίου Πνεύματος είναι από τα πιο κοινά είδη, φέρει την ονομασία «μέδουσα του φεγγαριού», και, σύμφωνα με τους επιστήμονες, για την έξαρση του φαινομένου ευθύνονται η επιτυχής αναπαραγωγική συμπεριφορά της και οι κλιματικές αλλαγές.

«Πραγματοποιήθηκαν δειγματοληψίες πριν από μιάμιση εβδομάδα στον Θερμαϊκό Κόλπο και αντιληφθήκαμε ότι αυξάνεται ο αριθμός των μεδουσών, Aurelia Aurita, που εμφανίζει μια περιοδικότητα στην αναπαραγωγική του συμπεριφορά. Ενδεχομένως να είμαστε σε μια τέτοια περίοδο επιτυχούς αναπαραγωγικής συμπεριφοράς, με πολλούς απογόνους» δήλωσε στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ-ΜΠΕ «Πρακτορείο 104,9Fm» ο κοσμήτορας της Σχολής Θετικών Επιστημών του ΑΠΘ και καθηγητής του Τμήματος Βιολογίας, Χαρίτων Χιντήρογλου.

Σύμφωνα με τον κ. Χιντήρογλου, «είναι ένα φαινόμενο που θα το ξεπεράσουμε. Το συγκεκριμένο είδος της μέδουσας δεν είναι τοξικό. Δεν είναι τσούχτρα, είναι περισσότερο οπτικό το θέμα στις θάλασσες. Το σύστημα δέχεται τέτοιες πιέσεις πληθυσμιακών εξάρσεων, που θα εξισορροπήσουν μετά από ένα χρονικό διάστημα».

Όπως ανέφερε ο καθηγητής, οι θάλασσες «περισσότερο κινδυνεύουν από τα πλαστικά παρά από τις μέδουσες. Όταν σκοτώνουμε τις χελώνες με τα πλαστικά, εκ των πραγμάτων κάποια στιγμή οι μέδουσες θα πολλαπλασιαστούν». Μάλιστα συνέστησε στους λουόμενους να μη βγάζουν τις μέδουσες από το θαλάσσιο περιβάλλον τους, καθώς σε αυτή την περίπτωση «κάνουμε μεγαλύτερο κακό, διότι το ζώο εκτινάσσει εκατομμύρια κύτταρα και μετά προκαλείται ερεθισμός στο δέρμα».

Πηγή:zougla.gr

Last modified on 09/06/2020

Share this article

About Author

Piperaki.gr

Το πιπεράκι είναι ενημερωτικό site με ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο. Σκοπό έχει την ψυχαγωγία γιαυτό ενημερώνεται καθημερινά προσφέροντας έγκυρη και γρήγορη ενημέρωση στους αναγνώστες του.

Email: contact@piperaki.gr