Το πιπεράκι, κάθε μέρα σου κρατάει συντροφιά!

Τι θα κρίνει την πορεία της ελληνικής οικονομίας σύμφωνα με την Κομισιόν

Τι θα κρίνει την πορεία της ελληνικής οικονομίας σύμφωνα με την Κομισιόν

Ο τουρισμός, οι εξαγωγές, το παραγωγικό επίπεδο και η αγορά εργασίας σε συνδυασμό με τις προσδοκόμενες επενδύσεις θα κρίνουν σε μεγάλο βαθμό την πορεία της ελληνικής οικονομίας τους επόμενους μήνες

και κυρίως τη δυναμική με την οποία θα εξέλθει της υγειονομικής κρίσης.

Εκτιμάται πως η ανάκαμψη των εξαγωγών εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις προοπτικές των κύριων εμπορικών εταίρων της Ελλάδας. Συγκεκριμένα, επισημαίνεται πως «ο τουρισμός και οι μεταφορές αναμένεται να πληγούν σοβαρά από την κρίση.

»Η έμφαση στον τουρισμό τους καλοκαιρινούς μήνες καθιστά την Ελλάδα ιδιαίτερα ευάλωτη στους ταξιδιωτικούς περιορισμούς και στις αλλαγές που προκαλούνται από τον COVID-19 στις ταξιδιωτικές συνήθειες».

Επίσης επισημαίνεται πως μετά τα μέτρα περιορισμού μειώθηκαν οι ροές εξόδου, αλλά και εισόδου στην αγορά εργασίας λόγω και των μέτρων προστασίας της απασχόλησης και των εισοδημάτων που ελήφθησαν.

Εκτιμάται όμως πως η ύφεση αναμένεται να οδηγήσει σε «σχετικά βραχύβια αύξηση της ανεργίας». Επίσης αναμένεται αποπληθωρισμός με μεγαλύτερη ένταση κατά το υπόλοιπο του έτους και αναστροφή του δείκτη το 2021 μαζί με την οικονομική ανάκαμψη.

Γίνεται επίσης σαφές πως «η πρόβλεψη εξακολουθεί να υπόκειται σε εξαιρετικό επίπεδο αβεβαιότητας, ιδίως λόγω της μεγάλης έκθεσης σε κινδύνους γύρω από τις μετακινήσεις και των επιπτώσεων στον ελληνικό τουριστικό τομέα».

Υπάρχει όμως και ενδεχόμενο για καλύτερη πορεία που συνδέεται με μία πιο καλή «προοπτική για την εγχώρια ζήτηση, σε περίπτωση ταχύτερης βελτίωσης του κλίματος».

Κομισιόν: Βλέπει μικρότερη ύφεση τελικά στην Ελλάδα - Μεγαλύτεροι οι τριγμοί στην Ευρωζώνη

Για το 1ο τρίμηνο αναφέρεται πως η πτώση του ΑΕΠ αντικατοπτρίζει την αρχή των μέτρων περιορισμού στα τέλη Μαρτίου και οφείλεται στη μείωση των επενδύσεων και στη μείωση των εξαγωγών, ενώ οι δημόσιες δαπάνες και η ιδιωτική κατανάλωση συνέβαλαν θετικά.

Περιγράφει την πίεση στον κλάδο των υπηρεσιών και σε μικρότερο βαθμό στο πεδίο της βιομηχανίας και του γεωργικού τομέα, ενώ οι κατασκευές «περιόρισαν την πτώση πιθανώς λόγω της μείωσης του συντελεστή ΦΠΑ».

Εκτιμάται πως η πιο μεγάλη πίεση αναμένεται να φανεί το δεύτερο τρίμηνο του έτους, με έντονη πτώση της εγχώριας ζήτησης και των εξαγωγών. Καθώς τα μέτρα περιορισμού χαλαρώνουν, η οικονομική δραστηριότητα αναμένεται να αρχίσει να ανακάμπτει, «οδηγώντας σε μερική ανάκαμψη της εγχώριας ζήτησης».

Πηγή:zougla.gr

Last modified on 07/07/2020

Share this article

About Author

Piperaki.gr

Το πιπεράκι είναι ενημερωτικό site με ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο. Σκοπό έχει την ψυχαγωγία γιαυτό ενημερώνεται καθημερινά προσφέροντας έγκυρη και γρήγορη ενημέρωση στους αναγνώστες του.

Email: contact@piperaki.gr