Το πιπεράκι, κάθε μέρα σου κρατάει συντροφιά!

Αφόρητη πίεση στα νοσοκομεία από το τσουνάμι εισαγωγών

Αφόρητη πίεση στα νοσοκομεία από το τσουνάμι εισαγωγών

Ασφυκτική εξακολουθεί να είναι η κατάσταση στα νοσοκομεία της χώρας από τον υψηλό αριθμό κρουσμάτων, τα περισσότερα από τα οποία οφείλονται πια στη βρετανική μετάλλαξη, που μεταδίδεται πιο γρήγορα.

Εν τω μεταξύ, πολλοί είναι οι διασωληνωμένοι στη χώρα, με τους ειδικούς να προβλέπουν ότι αυτή η εβδομάδα θα είναι δύσκολη καθώς αναμένεται να κορυφωθεί ο αριθμός των νοσηλευομένων στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.

Από τις αρχές Μαρτίου παρατηρείται αύξηση στον αριθμό των νοσηλευομένων λόγω Covid-19. Σχεδόν διπλάσιος είναι ο αριθμός των ασθενών που χρειάζονται εισαγωγή μέσα σε μία εβδομάδα. Συγκεκριμένα την 1η Μαρτίου έγιναν 289 εισαγωγές στην επικράτεια. Έπειτα ο αριθμός αυτός ανέβηκε και, το Σάββατο 6 Μαρτίου, οι εισαγωγές έφτασαν τις 429.

Στο σύνολο, τις πρώτες ημέρες του Μαρτίου εισήχθησαν στα νοσοκομεία της χώρας 2.572 άτομα με κορωνοϊό, ενώ το τελευταίο 24ωρο εισήχθησαν ακόμη 402 άτομα με Covid-19 λόγω σοβαρών επιπλοκών. Συνολικά, οι νοσηλευόμενοι ανέρχονται σε 3.758, με τους 960 να βρίσκονται σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, Αυξημένης Φροντίδας, Ειδικών Λοιμώξεων.

Αυτό που παρατηρούν οι ειδικοί είναι ότι πλέον κυριαρχεί το βρετανικό στέλεχος, το οποίο ευθύνεται κατά 90% για την εξάπλωση του κορωνοϊού στο λεκανοπέδιο Αττικής. Όμως και η νοτιοαφρικανική μετάλλαξη εντοπίστηκε σε δύο νοσηλευόμενους στην Αττική. Μέχρι τώρα το νοτιοαφρικανικό στέλεχος εντοπιζόταν, παρά τον ευρύ δειγματοληπτικό έλεγχο, κυρίως στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης, ενώ γνωρίζαμε για ένα στην Αττική και ένα στην Κρήτη.

Η Αττική βρίσκεται σε πολύ δύσκολη θέση καθώς χθες καταγράφηκαν 66 νέα περιστατικά κορωνοϊού στην Ανατολική Αττική, 25 στη Δυτική Αττική, 83 στον Βόρειο Τομέα Αθηνών, 85 στον Δυτικό, 167 στον Κεντρικό, 58 στο Νότιο Τομέα Αθηνών, 60 στον Πειραιά και 12 στις Νήσους.

Νέες μονάδες στο ΕΣΥ για την ενίσχυσή του

Και ιδιωτικά νοσοκομεία εντάσσονται στο ΕΣΥ για να δώσουν αγώνα κατά του κορωνοϊού. Καθώς γεμίζουν τα νοσοκομεία της Αττικής με ασθενείς από κορωνοϊό, ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας μαζί με τους εποπτευόμενους φορείς ξεδιπλώνουν το σχέδιο έκτακτης ανάγκης για τη διαχείριση των εκατοντάδων ασθενών που χρειάζονται καθημερινά νοσηλεία λόγω κορωνοϊού.

Συγκεκριμένα, από τα επόμενα 24ωρα εντάσσονται στο ΕΣΥ δύο νέες ιδιωτικές κλινικές με όλο το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό για να αντιμετωπίσουν τον κορωνοϊό. Πρόκειται για το Ιατρικό Περιστερίου και την κλινική ΛΗΤΩ που θα συμβάλουν στον «πόλεμο» κατά της επιδημίας στη χώρα μας.

Ειδικότερα, ο υπουργός Υγείας αναφέρει στη δήλωσή του:

«Από την πρώτη ημέρα αυτής της πρωτοφανούς κρίσης, ενεργούμε βάσει ενός συγκροτημένου, ρεαλιστικού και δυναμικού σχεδίου, για την προάσπιση της Δημόσιας Υγείας. Στο πλαίσιο αυτό και τώρα που η Αττική δέχεται τη μεγαλύτερη πίεση από την αρχή της πανδημίας, υλοποιούμε, όπως έχω ήδη ανακοινώσει, το σχέδιο έκτακτης ανάγκης, ενώνοντας δυνάμεις.

»Για την περαιτέρω ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας και στο πλαίσιο της συνεχούς και εποικοδομητικής συνεργασίας με τον ιδιωτικό τομέα, ανακοινώνω ότι:

»Ο Όμιλος Ιατρικού Αθηνών, με επιστολή του προέδρου του, Γιώργου Αποστολόπουλου, παραχωρεί εθελουσίως στο Ε.Σ.Υ. το Ιατρικό Περιστερίου, με την πλήρη στελέχωσή του σε ιατρονοσηλευτικό, διοικητικό και πάσης φύσεως προσωπικό που ήδη υπηρετεί εκεί. Το Ιατρικό Περιστερίου θα νοσηλεύει Covid περιστατικά από την Πέμπτη 11 Μαρτίου και θα τελεί υπό τη διοίκηση της 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας.

»Ο Όμιλος Hellenic Healthcare Group, με επιστολή του διευθύνοντος συμβούλου του, Δημήτρη Σπυρίδη, παραχωρεί εθελουσίως στο Ε.Σ.Υ. την ιδιωτική κλινική ΛΗΤΩ, με την πλήρη στελέχωσή της σε ιατρονοσηλευτικό, διοικητικό και πάσης φύσεως προσωπικό που ήδη υπηρετεί εκεί. Η ιδιωτική κλινική ΛΗΤΩ θα νοσηλεύει Covid περιστατικά από την Πέμπτη 11 Μαρτίου και θα τελεί υπό τη διοίκηση της 1ης Υγειονομικής Περιφέρειας.

»Ευχαριστώ τους δύο Ομίλους για τη συνεργασία τους.

»Το Υπουργείο Υγείας έκανε, κάνει και θα συνεχίσει να κάνει ό,τι είναι απαραίτητο, προκειμένου να μη μείνει κανείς συμπολίτης μας χωρίς ιατρονοσηλευτική φροντίδα».

Επίσης, από αύριο, στις εφημερίες του συστήματος υγείας εντάσσεται και το νοσοκομείο «Ερρίκος Ντυνάν» για να αντικαταστήσει το «Σισμανόγλειο», το οποίο είναι μόνο Covid πια, αλλά για ασθενείς με ήπια συμπτώματα. Ακόμα σε νοσοκομείο αποκλειστικά για τη νοσηλεία περιστατικών κορωνοϊού μετατρέπεται και το Γενικό Ογκολογικό Νοσοκομείο «Άγιοι Ανάργυροι», το οποίο μέχρι την ερχόμενη εβδομάδα θα έχει εκκενωθεί και θα μπορεί να παραχωρήσει τουλάχιστον 100 κλίνες για ασθενείς με Covid-19.

Τα δημόσια νοσοκομεία της Αττικής βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της μάχης για τον κορωνοϊό, καθώς σε διάστημα μίας εβδομάδας καλούνται να νοσηλεύσουν 1.795 ασθενείς. Η εικόνα αυτή αποτυπώνει και τη δυσκολία του συστήματος υγείας να ανταποκριθεί στον μεγάλο αριθμό των νοσηλευομένων, που, ενώ βρισκόμαστε σε αυστηρό lockdown, αυξάνεται διαρκώς εξαιτίας της βρετανικής μετάλλαξης.

Πηγή:zougla.gr

Last modified on 09/03/2021

Share this article

About Author

Piperaki.gr

Το πιπεράκι είναι ενημερωτικό site με ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο. Σκοπό έχει την ψυχαγωγία γιαυτό ενημερώνεται καθημερινά προσφέροντας έγκυρη και γρήγορη ενημέρωση στους αναγνώστες του.

Email: contact@piperaki.gr