Το πιπεράκι, κάθε μέρα σου κρατάει συντροφιά!

Επιτίθεται ο Φοίβος με καταρρακτώδεις βροχές

Επιτίθεται ο Φοίβος με καταρρακτώδεις βροχές

Η κακοκαιρία «Φοίβος» επελαύνει από νωρίς το πρωί στην Αττική, ενώ νωρίτερα πέρασε από τις δυτικότερες περιοχές δημιουργώντας πλημμυρικά φαινόμενα και προβλήματα.

 

Έντονη βροχόπτωση σημειώνεται από τα ξημερώματα στο λεκανοπέδιο της Αττικής, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται «ρυάκια» στους δρόμους, ενώ αυξημένη είναι η κίνηση των οχημάτων.

Προβλήματα στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες έχουν προκαλέσει οι ισχυροί νότιοι άνεμοι που πνέουν σε πολλές θαλάσσιες περιοχές και φθάνουν κατά τόπους τα 8 μποφόρ και στο Αιγαίο τοπικά τα 9. Από το λιμάνι του Πειραιά δεν πραγματοποιούνται τα δρομολόγια των πλοίων για τις Κυκλάδες, ενώ τα δρομολόγια των πλοίων για τον Αργοσαρωνικό εκτελούνται μόνο από πλοία συμβατικού τύπου. Κλειστή είναι η γραμμή Πάχη Μεγάρων-Φανερωμένη Σαλαμίνας.

Σε ισχύ είναι απαγόρευση απόπλου από τα λιμάνια της Ραφήνας και του Λαυρίου.
Παράλληλα, κλειστές είναι οι γραμμές Αγ. Μαρίνα-Νέα Στύρα, Αρκίτσα-Αιδηψός, Καβάλα-Πρίνου, Ηγουμενίτσα-Λευκίμμη, Βόλος-Σποράδες, Κυλλήνη-Πόρος Κεφαλληνίας και Κυλλήνη-Ζάκυνθος.

Οι επιβάτες που πρόκειται σήμερα να ταξιδέψουν καλό είναι πριν από την αναχώρησή τους να επικοινωνούν με τα κατά τόπους λιμεναρχεία και τουριστικά πρακτορεία για τυχόν ακυρώσεις ή τροποποιήσεις δρομολογίων.
Εγκλωβίστηκαν στη Μεσσηνία

Στο μεταξύ, εννέα άτομα εγκλωβίστηκαν αργά χθες το βράδυ λόγω πλημμυρών στην περιοχή Τρίοδος Μεσσηνίας.

Έπειτα από επιχείρηση της Πυροσβεστικής οι εννέα που είχαν εγκλωβιστεί σε πρόχειρο κτίσμα εντοπίστηκαν και μεταφέρθηκαν σε ασφαλές σημείο.

Στην περιοχή επιχείρησαν τρεις πυροσβέστες με ερπυστριοφόρο όχημα, οι οποίοι και κατάφεραν να διασώσουν τους εγκλωβισμένους.

Πρόγνωση καιρού: Βροχές και καταιγίδες σε όλη τη χώρα

Μετά την πρόσκαιρη καιρική ανάπαυλα στις περισσότερες ηπειρωτικές περιοχές την Πέμπτη, σύμφωνα με το Μeteoclub μία νέα σοβαρή ατμοσφαιρική διαταραχή θα έχει ως αποτέλεσμα την Παρασκευή να δώσει νέο γύρο σφοδρών βροχοπτώσεων σε ολόκληρη σχεδόν τη χώρα. Ενισχύονται σημαντικά οι νοτιάδες στο Αιγαίο σε θυελλώδη βαθμό διατηρώντας έτσι τις θερμοκρασίες σε πολύ καλά για την εποχή επίπεδα.

Από τις πρώτες πρωινές ώρες το κύμα κακοκαιρίας θα επηρεάζει το Ιόνιο, ολόκληρη την ηπειρωτική χώρα, τις δυτικές και βόρειες Κυκλάδες και τα νησιά του βορείου και ανατολικού Αιγαίου, δίνοντας κατά τόπους και κατά περιόδους ισχυρές ή και πολύ ισχυρές βροχές και τοπικές χαλαζοπτώσεις, ενώ καταιγίδες θα εκδηλωθούν στις θαλάσσιες - παραθαλάσσιες περιοχές.

Σταδιακά από το μεσημέρι και μετά ισχυρές βροχές και τοπικές καταιγίδες θα σημειωθούν και στα υπόλοιπα νησιά των Κυκλάδων και στην Κρήτη. Από το απόγευμα και μετέπειτα τα έντονα φαινόμενα θα εντοπίζονται στην ανατολική Μακεδονία, στη Θράκη, στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και στα Δωδεκάνησα, ενώ στην υπόλοιπη δυτική, κεντρική και νότια ηπειρωτική και νησιωτική χώρα, αν και θα συνεχιστούν οι έντονες βροχές, τα φαινόμενα θα αποκτήσουν πιο τοπικό χαρακτήρα. Πολύ πυκνές χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά της Ηπείρου και της δυτικής Μακεδονίας (ενδεικτικά: Ήπειρος >900μ., δυτική Μακεδονία >600-700μ.).

Παράλληλα, ευνοείται η έντονη μεταφορά σκόνης από την Αφρική, η οποία θα επηρεάσει περισσότερο τη δυτική - νότια και ανατολική χώρα.

Οι άνεμοι θα πνέουν αρχικά από νότιες - νοτιοανατολικές διευθύνσεις στο Ιόνιο και σταδιακά θα στραφούν σε ΔΒΔ, με την ένταση να φτάνει τα 5-6 μποφόρ. Στο Αιγαίο οι άνεμοι θα πνέουν από νότιες - νοτιοανατολικές διευθύνσεις πολύ ισχυροί έως θυελλώδεις 8-9 και τοπικά 10 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στη βόρεια Ελλάδα από -2 έως 11 βαθμούς, στα δυτικά από 6 έως 13 βαθμούς, στα κεντρικά και νότια ηπειρωτικά τμήματα από 7 έως 16 βαθμούς, στις Κυκλάδες και στην Κρήτη από 10 έως 18 βαθμούς και, τέλος, στο ανατολικό Αιγαίο και στα Δωδεκάνησα από 12 έως 16 βαθμούς Κελσίου.

Στην Αττική αναμένεται σοβαρή κακοκαιρία από την αρχή της ημέρας, με βροχές που κατά περιόδους θα είναι αρκετά έως πολύ έντονες, χωρίς να αποκλείεται το ενδεχόμενο εκδήλωσης καταιγίδας και χαλαζόπτωσης στα νοτιότερα τμήματα του νομού. Τα φαινόμενα θα επιμείνουν μέχρι και τις πρώτες απογευματινές ώρες, ενώ το βράδυ θα πάρουν πιο τοπικό χαρακτήρα και θα εντοπίζονται κυρίως στα ανατολικά, δίνοντας διάσπαρτες βροχές και καταιγίδες, κατά διαστήματα ισχυρές. Οι άνεμοι θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις πολύ ενισχυμένοι το πρώτο μισό της ημέρας στα 7-8 και τοπικά 9 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 8 έως 14 βαθμούς Κελσίου.

Στη Θεσσαλονίκη προβλέπονται νεφώσεις με βροχές κατά διαστήματα έντονες, ενώ το βράδυ τα φαινόμενα θα παρουσιάσουν ύφεση. Οι άνεμοι θα πνέουν από διάφορες διευθύνσεις μέχρι 4 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 6 έως 9 βαθμούς Κελσίου.

Last modified on 25/01/2019

Share this article

About Author

Piperaki.gr

Το πιπεράκι είναι ενημερωτικό site με ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο. Σκοπό έχει την ψυχαγωγία γιαυτό ενημερώνεται καθημερινά προσφέροντας έγκυρη και γρήγορη ενημέρωση στους αναγνώστες του.

Email: contact@piperaki.gr