Το πιπεράκι, κάθε μέρα σου κρατάει συντροφιά!

Σε περίπου δέκα ημέρες ξεκινά το ΕΚΕΑ μοριακούς ελέγχους για τον κορωνοϊό

Σε περίπου δέκα ημέρες ξεκινά το ΕΚΕΑ μοριακούς ελέγχους για τον κορωνοϊό

Σε περίπου δέκα ημέρες θα είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε μοριακούς ελέγχους για τον κορωνοϊό, αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο επιστημονικός διευθυντής του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας, Κώστας Σταμούλης.

«Έχουμε τον εργαστηριακό εξοπλισμό, αναμένουμε και όλα τα υπόλοιπα αναλώσιμα. O έλεγχος δεν αφορά τις μονάδες αίματος. Άφορά στα δείγματα που θα μας έρχονται από διάφορα νοσοκομεία της χώρας, καθώς μπήκαμε και εμείς στον γενικό σχεδιασμό» διευκρινίζει ο γνωστός αιματολόγος.

Ο κόσμος να έχει στο νου του να συνεχίσει να αιμοδοτεί

Όσον αφορά το θέμα της επάρκειας μονάδων αίματος που στις αρχές της επιδημίας υπήρξε πτώση της τάξης του 20-25%, ο κ. Σταμούλης λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι με τις εκκλήσεις του ΕΚΕΑ ο κόσμος ανταποκρίθηκε. «Η επάρκεια δεν έχει αποκατασταθεί βέβαια σε επίπεδα προ κορωνοϊού. Αυτή τη στιγμή όμως είμαστε πιο αισιόδοξοι. Ο κόσμος θα πρέπει να έχει στο νου του να συνεχίζει να αιμοδοτεί, χωρίς όμως πανικό, για να μη δημιουργείται συνωστισμός, καθώς δεν ξέρουμε πόσο θα κρατήσει η πανδημία. Και το αίμα έχει ημερομηνία λήξης έως 42 ημέρες». Και πώς θα μπορεί να ελεγχθεί το θέμα του συνωστισμού, προκύπτει εύλογα το ερώτημα: «Η αλήθεια είναι ότι δεν έχουμε τη δυνατότητα να κατευθύνουμε τον κόσμο κεντρικά, παρά μόνο σε συνεννόηση με τις κατά τόπους αιμοδοσίες, κατόπιν τηλεφωνικού ραντεβού. Έχουμε πάντως ανάγκη όλες τις ομάδες αίματος».

Ομάδες αίματος και κορωνοϊός

Σε μελέτη Κινέζων επιστημόνων που υποστηρίζουν ότι οι άνθρωποι με ομάδα αίματος Ο κινδυνεύουν λιγότερο να κολλήσουν τον κορωνοϊό, ενώ εκείνοι με ομάδα αίματος Α περισσότερο, ο κύριος Σταμούλης απαντά: «Πολλά λέγονται και πολλά γράφονται, αλλά χρειάζονται μελέτες και παρατήρηση σε δεύτερο χρόνο. Υπάρχουν όντως νοσήματα που δείχνουν μία προδιάθεση μεγαλύτερη σε κάποιες ομάδες αίματος. Ωστόσο δεν είμαστε σε θέση ακόμη να γνωρίζουμε τι ακριβώς γίνεται, και μένει να διερευνηθεί περαιτέρω».

Πηγή:zougla.gr

Last modified on 27/03/2020

Share this article

About Author

Piperaki.gr

Το πιπεράκι είναι ενημερωτικό site με ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο. Σκοπό έχει την ψυχαγωγία γιαυτό ενημερώνεται καθημερινά προσφέροντας έγκυρη και γρήγορη ενημέρωση στους αναγνώστες του.

Email: contact@piperaki.gr